Семинари

Семинар „Виртуален училищен кабинет по математика“

На 15.05.2014 г. от  16.00 до 17.30 в зала 2Г- 403 на Русенски университет „Ангел Кънчев“ е проведен семинар за учители, студенти и преподаватели „Виртуален училищен кабинет по математика“. Той е организиран съвместно от  Съюз на математиците в България, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Регионален академичен център -  Русе и РИО - Русе. Информация за семинара е публикувана в локалната страница на РУ „Ангел Кънчев“, групата на СМБ-Русе и е изпратена от РИО-Русе до директорите на училищата от област Русе. 

Ръководители на семинара: акад. Петър Кендеров, доц.д-р Тони Чехларова, д-р Георги Гачев от ИМИ-БАН

Организатори на семинара: Стефка Караколева (РУ, СМБ-Русе), Стефко Бурджиев (РУ, РАЦ-Русе)

Среща-разговор на седмокласници с Тодор Москов -

участник в първата международна олимпиада по математика в Букурещ през 1959 година

На 15.05.2014 г. от 17:45 в тържествена обстановка в Учебната зала на новия Дом на математика на ул. Плиска в блок Преслав г-н Петър Петров и г-жа Караколева наградиха първенците от пробните изпити по математика за 7 клас. Всички получиха грамоти и книги, а класираният на 1. място – Валери Валериев Станчев – и материална награда. След награждаването бе проведена среща-разговор с русенеца Тодор Москов, който е участник в Първата международна олимпиада по математика в Букурещ, организирана съвместно от България и Румъния през 1959 г.

Г-н Москов разказа на младите приятели на математиката интересни епизоди от своя ученически живот и спомени от Първата международна олимпиада по математика (ММО) за средношколци. Той с гордост сподели, че  през периода 1998-2004 българският отбор е винаги от 1. до 5. място, като през 2003 г. е бил на 1. място в неофициалното класиране по държави.

Семинар на тема:
Мястото на математическата лингвистика в света на науките, ученическите състезания и олимпиади. Начални стъпки в обучението на учениците по математическа лингвистика.
Лектор: г-жа Боряна Томова
Време и място на провеждане: петък 4.11.2011 от 17:00 в Дома на математика на ул. „Шейново“14, ет.2, зала 2
Вход: свободен за всички (настоящи и бъдещи членове на СМБ-секция Русе)
Семинар на тема:
„Компютърна издателска система LaTeX – лесна и достъпна“

Място: Дом на математика на ул. „Шейново“ 14, ет. 2, зала 2
Дата: петък (21.10.2011) от 17:00
Лектор: Стефка Караколева
Вход: свободен за всички (настоящи и бъдещи членове на СМБ-секция Русе)